חדשות

מחקר חדש קבע: 11 תבניות שונות לחזרת סרטן השד לאחר שנות הפוגה ארוכות

ממצאי המחקר יאפשרו לזהות נשים שחייבות להימצא תחת מעקב הדוק אחרי מצבן או אלו שניתן יהיה להרגיען ולהצביע על כך שהן בסיכון נמוך לחזרת סרטן השד

מעט מאוד ידוע כיום על קצב ומסלולי ההתפשטות הקטלניים של סרטן שד - מה שניתן לכנות "החיווט הפנימי", וזאת בשל חסר במחקרים רטרוספקטיביים ארוכי טווח העוסקים במאפיינים מולקולריים ומיעוט  של נתונים מפורטים הנאספים במהלך מעקבים אחרי החולות.

למעקבים ארוכי הטווח יש חשיבות רבה במיוחד עבור חולות בסרטני השד עם קולטן אסטרוגן חיובי (ER) מאחר שמחלתן יכולה לחזור מחדש לאחר שני עשורים מאז האבחון הראשוני. לכן, הכרחי לזהות מוקדם חולות אלו עם נטייה לסיכון גבוה להידרדרות ולחזרתה של המחלה בביטוייה העוצמתי ביותר.

מחקר חדש המציג נתונים סטטיסטיים ומאפשר בניית מודלים לשלבים ברורים ומאוחרים של המחלה – שלב ההישנות המכונה locoregional recurrence, חזרתה, מוות הקשור בסרטן השד ומוות מגורמים אחרים, פורסם בסוף השבוע ב-Nature.

המחקר בוצע על ידי צוות גדול במיוחד מהאוניברסיטאות קיימברידג' הבריטית וסטנפורד בקליפורניה. הוא מבוסס על נתונים שנאספו לגבי 3,240 חולות סרטן שד, במשך 20 שנה, כאשר אצל 1,980 מהן היו נתונים מולקולריים מפורטים שאפשרו לשרטט תבניות ספציוטמפורליות (spatiotemporal patterns) מבוססות מרחב-זמן במהלכי ההידרדרות לאורך קטגוריות שונות של מידע מולקולרי כמו תת-סוגים אימונו-היסטו-כימיים ותת-סוגי PAM50 בהתאם לתבניות הביטוי הגנטי.

החוקרים ציינו כי זיהו שני תת סוגים אינטגרטיביים של הידרדרות מאוחרת וחזרת המחלה המשותפים ל-26% מהגידולים הממאירים, שניהם חיובים ל-ER ושליליים לקולטן גורם הגדילה האפידרמלי 2 ואופייניים לנשים שהן בסיכון גבוה במיוחד להישנות מחלתן בתוך 20 שנה (בין %47 ל-62% בממוצע) מאז האבחון ההתחלתי.

כמו כן הוגדר תת-סוג של סרטני שד Triple negative - אחד מסוגי הסרטן הקשים ביותר לטיפול, וגם כאן אין מדובר בצורה ובסוג יחיד אלא בשניים. אולם, כאשר חלק מהחולות בצורה האחת משתייכות לתת סוג זה, החזרה לאחר חמש שנים נדירה יותר עד שניתן לומר שנרפאו והאחרות המשתייכות לתת הסוג האחר בקבוצה הזאת יכולות להיות מוגדרות כ"מצויות בסיכון" ולא בסיכון גבוה או מוגבר.

כל הנתונים הללו משפרים את הניבוי לגבי התפתחות המחלה מאוחר יותר – מעבר למה שאפשרי מבחינה קלינית, כיום – מימדי הגידול הממאיר, או תת טיפוס מבחינה אימונו-היסטו-כימית. במילים אחרות: הצוות ביצע אנליזה של השינויים הגנטיים, המוטציות, בתוך הגידול הממאיר ובהתאם לסיווגם.

מחקר קודם של צוות זה מצא שסרטן שד הוא למעשה 11 סוגים נפרדים של המחלה ולא צורה אחת שלה כאשר כל אחד מהם מבטא מידת סיכון שונה לשובה של המחלה.

הממצאים הנוכחיים יאפשרו לזהות נשים שחייבות להימצא תחת מעקב הדוק אחרי מצבן או אלו שניתן יהיה להרגיען ולהצביע על כך שהן בסיכון נמוך לחזרת המחלה. כל תת סוג של המחלה ידרוש צורת טיפול אחרת, מאחר שהוא בגדר גורם מחלה שונה מהאחרים. ממצאי המחקר זכו לתגובות חיוביות כאשר הודגש שהוא מהווה שלב מהותי לעבר "צורת רפואה מדויקת יותר ומותאמת אישית".

כמו כן, יש ארבעה תת סוגים של סרטן שד שהופעתם מונעת על ידי ההורמון אסטרוגן והם נמצאים בסיכון מוגבר בולט לחזרת המחלה, ולכן נשים המשתייכות לתת קבוצות אלו ימצאו תועלת מטיפול ממושך בתרופה הורמונלית כמו טמוקסיפן.

עם זאת נראה כי בשלב זה מערכות הבריאות עדיין אינן ערוכות לעשות שימוש מעשי נרחב בממצאי מחקר זה.

לקריאה נוספת - ליחצו כאן.

נושאים קשורים:  הישנות סרטן שד,  מודל ניבוי,  חדשות,  סוגי סרטן שד,  סרטן שד
תגובות
אנונימי/ת
19.03.2019, 12:41

סרטן ( שד ) ?
חשבתם/חושבים שיש החלמה/ריפוי ? ובכן, -אין ( ובגדול ) !
ממליצה לחוקרים ולאונקולוגים לומר אמת לחולים ולציבור הרחב ולא לטעת אשליות.
מציעה לחוקרי הסרטן לפרוש ולאפשר לחוקרים צעירים אחרים לנסות אפיקים חדשים לגמרי בתחום תוך הצבת רצף כרונולוגי של מטרות/יעדים.

תגובה מאד מוזרה של מישהי שיתכן וקשורה לנושא. אונקולוגית? חוקרת?
קביעה חד משמעית שאין לא החלמה ולא ריפוי. על איזה נתונים מתבססת?
תגובה עוד יותר מוזרה הינה ההצעה לחוקריי סרטן לפרוש ולאפשר רק לחוקרים צעירים לחקור.מעולם לא ניתקלתי באמירה כזאת מאיש מדע.
אם הכותבת הינה "רצינית" ומתכוונת למה שאומרת מדוע שלא תזדהה בשמה המלא עם כישוריה והשכלתה.